[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]   Home

 Overview
  What's Taught?
  Syllabus

 Contents
  Calendar
  Essay Questions
  Finals Practice
  Lecture Notes
  Practice Tests
  Publisher Links
  Helpful Links

 Extras
  Pictures
  Moreno-isms
  Message Board
  Recommendations


You logged in here on Friday, 15-Dec-2017 22:16:32 EST

Practice Test 2
Click here for a better print.

1. Which of the following is not a step in the formation of endochondral 
   bone?

     a. Hyaline cartilage develops into the shape of the future bone.
     b. Periosteum forms from connective tissue on the outside of the 
        developing bone.
     c. Hyaline cartilage changes to adipose tissue.
     d. Osteoblasts deposit osseous tissue in place of disintegrating 
        cartilage.
     e. Periosteum overtakes disintergrating cartilage.


2. The sequence of parts in a second-class lever is

     a. weight-pivot-force.
     b. pivot-weight-force.
     c. pivot-force-weight.
     d. force-pivot-weight.
     e. weight-force-pivot.


3. The skull bones are tightly joined along lines called

     a. sutures.
     b. disks.
     c. marrow.
     d. sinuses.
     e. foramens.


4. The primary curves of the vertebral column are the

     a. cervical and lumbar curvatures.
     b. cervical and thoracic curvatures.
     c. thoracic and pelvic curvatures.
     d. lumbar and pelvic curvatures.
     e. lumbar and thoracic curvatures.


5. The atlas is on of the

     a. lumbar vertebrae.
     b. thoracic vertebrae.
     c. cervical vertebrae.
     d. sacral vertebrae.
     e. none of the above


6. Which of the following is a function of the skeletal system?

     a. The transport of oxygen
     b. The storage of inorganic cells
     c. The protection of organs, especially in the head and thorax
     d. None of the above
     e. All of the above


7. The bones of the wrists and ankles are classified as

      a. long bones.
      b. flat bones.
      c. short bones.
      d. irregular bones.
      e. round bones.


8. The presence of an epiphyseal disk indicates that

     a. the bone length is increasing.
     b. the bone length is no longer increasing.
     c. the bone diameter is increasing.
     d. the bone is dead.
     e. the bone diameter is decreasing.


9. Ribs that join the sternum directly by coastal cartilages are called

     a. true ribs.
     b. false ribs.
     c. floating ribs.
     d. all of the above
     e. none of the above


10. A compound fracture

     a. is caused by an injury.
     b. is caused by a disease.
     c. results when the broken bone is exposed to the outside.
     d. results when the bone is broken more than once.
     e. is caused when an amputation takes place.


11. Compact bone is characterized by __________, whereas spongy bone is 
    characterized by __________.

     a. tightly packed tissue that reduces the weight of the bone; cancellous 
        bone that provides solid, strong tissue resistant to bending
     b. tightly packed tissue that is solid, strong, and resistant to bending; 
        cancellous bone that reduces the weight of the bone
     c. having epiphyses; having a diaphysis
     d. having epiphyses; cacncellous bone that reduces the weight of the bone
     e. none of the above


12. A bone is considered to be a(n)

      a. cell
      b. tissue
      c. organ
      d. system
      e. organelle


13. In which of the following cavities is yellow bone marrow found?

     a. sinus
     b. medullary cavity
     c. joint cavity
     d. epiphyseal cavity
     e. thoracic cavity


14. The appendicular skeleton consists of the

     a. skull and appendages.
     b. rib cage and pelvis.
     c. limbs and their girdles.
     d. rib cage and limb girdles.
     e. rib cage and appendages.


15. Which of the following bone is NOT a facial bone?

     a. maxilla
     b. palatine
     c. vomer
     d. ethmoid
     e. pariental


16. The foramen magnum is a large opening in the

     a. occipital bone.
     b. temporal bone.
     c. parietal bone.
     d. sphenoid bone.
     e. none of the above


17. The tail bone is

     a. also called the coxa.
     b. the most inferior portion of the vertebral column.
     c. located in the upper lumbar region.
     d. absent in humans.
     e. both a and c are correct


18. Articular facets on the transverse processes are characteristics of 
    the __________ vertebae.

     a. cervical
     b. thoracic
     c. lumbar
     d. sacral
     e. coccygeal


19. The olecranon is a bony process found on the

     a. humerus
     b. radius
     c. ulna
     d. scapula
     e. clavical

 
20. The heel of the foot is formed by the

     a. calcaneus
     b. talus
     c. navicular
     d. cuboid
     e. cuneiform


21. Which of the following movements is an example of extension

     a. bending forward at the wrist.
     b. kneeling.
     c. shaking your head "no".
     d. using your finger to point out an area on the map.
     e. none of the above


Answers 
1.c
2.b
3.a
4.c
5.c
6.c
7.c
8.a
9.a
10.c
11.b
12.c
13.b
14.c
15.d
16.a
17.b
18.b
19.c
20.a
21.d

                            

Best viewed when not using a crappy browser (except w3m)
Copyrightę 2002
Original design by Albeezie


Moreno says:

  Should you go to the website? A good student would.
[an error occurred while processing this directive]
Make your own free website on Tripod.com