Home

 Overview
  What's Taught?
  Syllabus

 Contents
  Calendar
  Essay Questions
  Finals Practice
  Lecture Notes
  Practice Tests
  Publisher Links
  Helpful Links

 Extras
  Pictures
  Moreno-isms
  Message Board
  Recommendations



Unit 5

1. Spinal nerves containing both sensory and motor neurons in one 
   nerve are called __________.

     a. scrambled nerves
     b. mixed nerves
     c. combined nerves
     d. blended nerves
     e. none of the above



2. The __________ is the space between the dura mater and bone filled 
   with blood vessels and adipose tissue.

     a. subaranoid space
     b. outer space
     c. vestibular space
     d. epidural space
     e. none of the above


3. __________ is the large groove on the front side of the spinal cord.

     a. anterior median fissure
     b. posterior median fissure
     c. medial fissure
     d. lateral fissure
     e. none of the above


4. Regions of gray matter called __________, integrate incoming and 
   outgoing impulses.

     a. horns
     b. columns
     c. bones
     d. partitions
     e. none of the above


5. __________ are the efferent tracts that conduct motor impulses from 
   the brain to muscles or glands.

     a. horns
     b. columns
     c. bones
     d. partitions
     e. none of the above


6. The vertebrae consist of how many irregular bones?

     a. 23
     b. 24
     c. 25
     d. 26
     e. 27


7. The innermost membrane of the meninges which contains blood vessels 
   for nerve cells is the __________.

     a. gray matter
     b. aranoid mater
     c. dura mater
     d. pia mater
     e. white matter


8. The spinal cord is located inside the __________.

     a. brain
     b. vertebral foramen
     c. stomach
     d. large intestine
     e. small intestine


9. __________ is an inflammation of the meninges caused by bacteria or 
   viruses in the cerebrospinal fluid.

     a. Meningitis
     b. Tonsilitis
     c. Cerebral Palsy
     d. Appendictomy
     e. none of the above


10. The __________ column has mainly motor tracts and some sensory tracts.

     a. anterior
     b. lateral
     c. frontal
     d. posterior
     e. none of the above


11. The __________ controls the coordination of voluntary muscular movements.

     a. cerebrum
     b. midbrain
     c. pons
     d. cerebellum
     e. pariental


12. The __________ lobes are responsible for the understanding of speech 
    and thought expression.

     a. cerebrum
     b. midbrain
     c. pons
     d. cerebellum
     e. pariental


13. Hormones affecting metabolism, growth, and puberty are secreted by 
    the __________.

     a. central sulcus
     b. hypothalamus
     c. pituitary gland
     d. thalamus
     e. lateral sulcus


14. The bridge of nerve fibers connecting cerebral hemispheres is 
    called the __________.

     a. corpus callosum
     b. brainstem
     c. pons
     d. lateral sulcus
     e. none of the above


15. The autonomic nervous system is controlled by the __________.

     a. midbrain
     b. hypothalamus
     c. thalamus
     d. parietal
     e. none of the above


16. An interruption in blood flow in a vessel supplying cerebral brain 
    tissue is known as a __________.

     a. brain freeze
     b. headache
     c. stroke
     d. memory loss
     e. both a and b are correct


17. The __________ is the largest part of the brain and it controls 
    memory and reasoning.

     a. cerebrum
     b. pariental
     c. cerebellum
     d. temporal
     e. midbrain


18. The __________ hemisphere controls spatial perception, facial 
    recognition, and musical ability.

     a. right
     b. left
     c. front
     d. back
     e. none of the above


19. The "relay station" for all sensory impulses is called the __________.

     a. hypothalamus
     b. midbrain
     c. brainstem
     d. thalamus
     e. none of the above


20. The __________ is the site where many cranial nerves emerge.
    
     a. brainstem
     b. pariental
     c. pons
     d. midbrain
     e. central sulcus


Answers

1. b
2. d
3. a
4. a
5. b
6. d
7. d
8. b
9. a
10. b
11. d
12. e
13. c
14. a
15. b
16. c
17. a
18. a
19. d
20. c


Moreno says:

  Should you go to the website? A good student would.

Best viewed when not using a crappy browser (except w3m)
Copyrightę 2002
Original design by Albeezie


Make your own free website on Tripod.com